Veel gestelde vragen (FAQ)

MINIspeed biedt meer dan 1000 verschillende variaties aan producten voor elke generatie MINI en elk jaar (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020). Heeft u een MINI One, One D, Cooper, Cooper S, Cooper SD, JCW, GP, Hatchback, Cabriolet, Vijfdeurs, Clubman, Coupe, Roadster, Countryman, Paceman of een ander MINI model dan kunnen we u zeker verder helpen!

Echter, we krijgen regelmatig veel gestelde vragen in onze mailbox die we eenvoudig samen hebben gevoegd op deze pagina. Hieronder vindt u een volledig overzicht met Frequently Asked Questions, die diverse onderwerpen bespreken. We hopen dat u uw antwoord kunt vinden op deze pagina en in onze webwinkel. Mocht u niet het juiste antwoord vinden, dan kunt u ons mailen via het onderstaande contactformulier.

> Algemeen

Welke MINI heb ik?

Bezoek deze pagina en u kunt uw MINI precies uitkiezen!

Welke motortuning moet ik kiezen?

Bezoek deze pagina voor een volledig overzicht van de softwaretuning-mogelijkheden! Bekijk ook de onderstaande lijst met meest gestelde vragen!

Kunt u in het buitenland leveren? / Can you ship to foreign countries outside the Netherlands?

Ja, we kunnen direct leveren aan een adres in het buitenland. U zult echter uw bestelling via email of onze contactpagina moeten doorgeven.

Yes, we can deliver directly to a shipping address abroad. However, you will need to submit your order via email or our contact page.

Kunt u leveren aan een bedrijf in het buitenland zonder BTW? / Can you ship to a company and without VAT?

Ja, we kunnen direct leveren aan een bedrijf en bedrijfsadres in het buitenland zonder BTW. U zult echter uw bestelling via email of onze contactpagina moeten doorgeven.

Yes, we can deliver directly to a company and shipping address abroad without VAT. However, you will need to submit your order via email or our contact page.

Hoe snel kunt u mijn producten leveren?

Voor meer informatie omtrent verzending & bezorging bezoek deze pagina! Daarnaast vermelden we op de productpagina’s additionele informatie omtrent levertijden en beschikbaarheid.

Hoe kan ik mijn aanschaf retourneren?

Voor het retourneren van uw product kunt op deze pagina terecht.

Waarom ondersteunt u geen Paypal-betalingen?

We hebben zeer slechte ervaringen met Paypal-betalingen en ondersteunen daardoor geen Paypal op onze webwinkel.

GOKA keuring voor Belgische MINI’s

De GOKA attest wordt standaard niet bij onze producten meegeleverd. Zonder GOKA attest zou u problemen kunnen krijgen bij uw keuring van de auto. Niet OEM onderdelen worden niet goedgekeurd zonder GOKA attest.

Wat zijn uw montagekosten?

U vraagt ons regelmatig wat de montagekosten zijn voor een bepaald onderdeel binnen de werkplaats van Beek Auto Racing in Den Haag. Ons standaard uurtarief is 80 EUR excl. BTW of 96 EUR incl. BTW.

 

> Softwaretuning

Wat zijn de gevolgen voor de fabrieksgarantie bij softwaretuning?

U dient rekening te houden met feit dat bij elke wijziging van de software in de ECU die niet door de BMW dealer wordt uitgevoerd, de fabrieksgarantie van uw MINI kan komen te vervallen.

Zijn er gevolgen voor de verzekering door softwaretuning?

Verzekeringen worden aan de hand van het kW vermogen van het voertuig berekend. U moet in principe uw verzekering aan laten passen na het uitvoeren van software- of chiptuning. Door een ECU tune te laten plaatsen, verhoogt u namelijk het vermogen van uw wagen. Het is weliswaar uw eigen verantwoordelijkheid of u dit al dan niet aan uw verzekeringsmaatschappij meldt.

Maximaliseren van de tuning is dat mogelijk?

Wij tunen auto’s uitsluitend binnen een veilige marge. Maximaliseren kan tot onveilige situaties leiden. Veilig tunen is daardoor dus van essentieel belang. Daarbij moet u rekening met het feit dat u met uw rechtervoet veel meer schade kunt aanrichten dan wij met onze software. Zorg er altijd voor dat de temperatuur van uw motor op de juiste bedrijfstemperatuur of operationele waarde is voordat u uw gaspedaal volledig intrapt.

De motor in mijn MINI heeft geen turbo of compressor, waarom kan ik mijn softwaretuning stage niet vinden?

We bieden helaas geen tuningoplossing voor uw MINI. Het aanpassen van de ECU software of toepassen van softwaretuning in uw auto zal helaas weinig toename in vermogen en koppel resulteren. De reden is het ontbreken van een turbo en/of compressor, welke vermogenstoename eenvoudiger en met meer rendement bewerkstelligen. U vindt daarom geen producten in onze webwinkel voor dergelijke motor- en modeluitvoeringen, zoals de 1ste generatie MINI One / Cooper of 2de generatie MINI One / Cooper.

Wat is het verschil tussen softwaretuning en een tuning of powerbox?

Een powerbox is een externe ECU die wordt aangesloten tussen de standaard ECU en de originele kabelboom van uw MINI. Bij software- of chiptuning wordt een nieuwe aangepaste softwarefile in de standaardaanwezige ECU (on-board computer) van uw MINI geplaatst. Een powerbox verandert de waarde die naar de motor ECU worden gestuurd. Een powerbox kan vrij eenvoudig op ieder moment worden geplaatst of verwijderd. Het is daardoor een vrij eenvoudige oplossing, omdat u op deze wijze uw fabrieksgarantie behoudt.

Wat is de wachttijd voor een rollenbanktest en is het handig?

Het inplannen van een rollenbank- of dyno-test al dan niet in combinatie met een softwaretuning upgrade is mogelijk via onze partner Beek Auto Racing. Huidige wachttijden voor de rollenbank zijn minimaal 3 à 4 weken. Mocht u een tuning willen toepassen op uw MINI en niet zo lang willen wachten, kies dan voor de optie zonder vermogengsmeting. De tuning kunnen we binnen een dag tot enkele dagen uitvoeren in onze werkplaats. De software-installatie en de wachttijd is 1-1,5 uur.

Het uitvoeren van een dynorun is een leuk extraatje wanneer u kiest voor een stage I, II of III. Vanaf stage IV is de rollenbanktest inbegrepen in de tuningstage. Als u voor de vermogensmeting kiest, kunt u aan al uw familie, vrienden, kennissen, de MINI community en de rest van de wereld laten zien welk vermogen uw MINI levert. We leveren u namelijk een vermogensgrafiek gratis mee. Deze toont het vermogen (in PK) en de trekkracht (in Nm) voor en na de tuning. Naast deze onderwerpen heeft een dyno-test geen andere voor- of nadelen.

Wilt u een vermogensmeting inplannen? Neem contact met ons op via het onderstaande contactformulier! Voor meer informatie en prijzen, bezoek deze pagina.

Hoe meet uw rollenbank de vermogenswaarden?

Op onze SuperFlow AutoDyn 30 AWD rollentestbank meten we zowel raceauto’s als normale straatauto’s. Aan de hand van een Air Fuel Ratio (AFR) meting controleren we of motorisch alles naar behoren werkt en alles goed is afgesteld. Ten alle tijden meten we aan de wielen en geven we de getallen weer in relatie tot de motor, net zoals de fabrikant dat doet. Als we het anders zouden doen, dan zou de wereld volledig in de war raken.

Mijn MINI haalt niet het opgegeven vermogen, hoe kan dat?

Wanneer uw geliefde bolide niet het opgegeven vermogen behaalt, kunnen er een aantal oorzaken zijn. Als eerste moet u rekening houden met een marge van minimaal 5% ten opzichte van de opgegeven waarden die u hier in onze webwinkel vindt. Daarnaast is het wellicht mogelijk dat uw MINI een hardwareprobleem heeft. We kunnen zonder onderzoek te doen geen eenduidig beeld geven wat het probleem zou kunnen zijn. In overleg met het team bij Beek Auto Racing kunt u eventuele vervolgstappen zetten en een afspraak inplannen, zodat zij beter naar uw MINI kunnen kijken.

Als ik een intercooler monteer, krijg ik dan meer vermogen?

Het plaatsen van een intercooler zorgt voor een verlaging van de inlaattemperatuur. Des te lager de temperatuur, des te minder vermogen u verliest. Het maximale vermogen blijft gelijk, maar bij erg warm weer houdt u netto meer vermogen over. U kunt zomaar meer dan 30 pk verliezen bij warm weer.

Zowel stage 1 als stage 2 leveren hetzelfde topvermogen, hoe is dat mogelijk?

Het verschil tussen stage 1 en stage 2 is het plaatsen van een verbeterde intercooler. Deze zorgt voor een verlaging van de inlaattemperatuur. Des te lager de temperatuur, des te minder vermogen u verliest. Het maximale vermogen blijft dus gelijk tussen beide stages. De software file / tune in uw ECU is idem, maar bij erg warm weer houdt u netto meer vermogen over omdat de verbeterde intercooler zorgt voor het behouden van uw vermogen. U kunt zomaar meer dan 30 pk verliezen bij warm weer.

Hoe lang duurt het toepassen van softwaretuning?

Alle softwaretuning-producten worden in huis bij Beek Auto Racing ontwikkeld en eventueel aangepast naar de wensen van de klant. Hierdoor heeft u de zekerheid van een goed en duurzaam product. Een ECU software remap wordt uitgevoerd door middel van een laptop die op uw on-board computer wordt aangesloten. De installatie van de software kost ongeveer 1-1,5 uur en er zijn geen overige montagekosten.

Wanneer wordt tuning op maat een noodzaak?

De tuning op maat oplossing wordt gebruikt in het geval van unieke specificaties en motorsetups. We passen deze optie alleen toe vanaf tuningstage IV. Daaronder wordt niet gebruik gemaakt van de tuning op maat optie en leveren we de ECU tunes die ontwikkeld en gebaseerd zijn op uw type MINI.

Natuurlijk hebben we de mogelijkheid om kleine aanpassingen door te voeren zoals het toevoegen van pops & bangs en het uitschakelen van de motorstoring notificatie, wanneer u gebruikt maakt van een catless downpipe. Heeft u interesse in een tuning op maat oplossing neem dan alleen contact met ons op voor een offerte voor Stage IV of hoger of wanneer u een bestaande motorsetup in uw MINI heeft die deze optie verlangt!

Een hoge kilometerstand. Wat betekent dit voor motortuning?

Een hoge kilometerstand hoeft geen probleem te zijn mits:

  • De motor geen bijgeluiden heeft en de oliedruk in orde is.
  • De motor goed loopt en op alle cilinders.
  • De motor geen extreem olieverbruik kent.
  • De motor voldoende olie heeft.
  • De motor geen storingen heeft.
  • De motor niet teveel rookt.

Wat is pops & bangs en kan ik het toepassen?

Wilt u dat uw auto luide knallen maakt tijdens het wegrijden? In samenwerking met Beek Auto Racing levert MINIspeed de mogelijkheid voor het toevoegen van pops & bangs of ploffen uit uw uitlaatsysteem. Het fenomeen wordt ook wel Pops & Bangs, Crackles, Burble on overrun of Schubblubbern genoemd. We passen het toe door middel van een ECU software tune, die geïnstalleerd kan worden op uw eerste, tweede en derde generatie MINI.

Deze toepassing heeft geen nadelige gevolgen voor uw MINI als een aantal punten in acht neemt! Het is aan te raden om eerst uw uitlaat, spruitstuk en/of downpipe aan te passen om een betere resultaat te krijgen. Pops & bangs toepassen op auto’s met een GPF of OPF filter is niet aan te bevelen. De filters dempen de pops & bangs en in sommige gevallen heeft het een negatieve impact op de werkwijze van de filters.

Pas dus eerst uw uitlaat aan en dan voegen we graag pops & bangs toe aan uw MINI. Als u uw uitlaat aanpast, start dan altijd aan de achterkant van uw MINI en werk naar voren. U moet bijvoorbeeld geen catless downpipe monteren terwijl u nog gebruik maakt van een OPF of GPF filter in de uitlaatlijn!

 

> Overige vragen

Welke onderstel moet ik kiezen?

De keuze voor een onderstel is afhankelijk van uw budget en wensen. Kijk ook goed naar de wijze waarop u uw MINI gaat gebruiken. Rijdt u voornamelijk op de openbare weg en minder op het circuit dan is een goedkopere set aan te bevelen. Circuitfanaten kiezen in de meeste gevallen voor een duurdere oplossing die specifiek geschikt is voor het circuit.

In de meeste gevallen zijn deze schokdempers niet alleen duurdere, maar ook geavanceerder en verlangen ze niet alleen de aanpassing de demper of coilover set. In de meeste gevallen kiezen de eigenaren ook voor een stabilisatorstang, afstelling van het caster en camber en de installatie van stugge draagarmrubbers. Via onze onderstelstage pagina vindt u meer informatie.

Verlagingsveren of een coilover onderstel?

De keuze tussen verlagingsveren of een ander onderstel is voornamelijk gebaseerd op uw persoonlijke wensen en budget. In de meeste gevallen is de hoofdreden voor het verlagen van uw MINI voornamelijk om de MINI er strakker uit te laten zien. Natuurlijk verbetert het ook de wegligging. Het zwaartepunt van uw MINI komt namelijk dichterbij de straat te liggen.

Het aanpassen van de veren is de goedkope oplossing in vergelijking tot een demper of coilover set. Echter, afhankelijk van uw persoonlijke wensen niet altijd de beste oplossing. Het grote voordeel van nieuwe schokdempers is dat beide elementen (veerpoot en veer) perfect op elkaar zijn afgestemd.

Tevens heeft u meer vrijheid, want een set kan in vele gevallen naar eigen inzicht worden afgesteld op het gebied van rijhoogte en hardheid. Door een compleet onderstel te monteren kan er een optimale afstelling gemaakt worden die een gulden middenweg kan vinden tussen rijveiligheid, rijdynamiek en comfort.

Vergeet niet om de aanpassing te combineren met een veerpootbrug of stabilisatorstang. In vele gevallen zal dit het overhellen van uw MINI flink verminderen. Het verbetert ook het contact met de weg aanzienlijk wat een strakke besturing tot gevolg heeft!

Wat kost vervanging van de stuurbekrachtigingspomp?

De stuurbekrachtiging van uw 1e generatie MINI valt zo nu en dan uit. Een vreemd stuurgedrag of zelfs wegvallen van de bekrachtiging zijn de meest voorkomende problemen. Een versterkt “fluiten of zoemen” geeft meestal aan dat er een vervanging aan zit te komen. Helaas komt dit voor en is het een bekend probleem bij de R50, R52 en R53 MINI. Via deze productpagina kunt u een vervangende pomp bij ons bestellen.

Wat is het groene of zwarte ring turboprobleem?

Onder eigenaren met 2de generatie MINI modellen met een turbomotor bestaat een bekend probleem, ook wel het “groene of zwarte ring probleem” of “turbo eating the green or black ring” genoemd. Voor wie niet bekend is met het probleem kan via deze link een volledige omschrijving lezen. De oplossing voor het probleem is verkrijgbaar in onze webwinkel. We hebben zowel voor de N18 facelift turbomotoren als de N14 pre-facelift motoren een oplossing beschikbaar.

Wilt u de watertemperatuur naar beneden brengen van uw 2de generatie MINI?

Bij de tweede generatie MINI wordt de thermostaatinstelling elektronisch geregeld door een standaardcomputer aan boord van uw MINI. In samenwerking met Beek Auto Racing zetten we de thermostaat wat lager dus kouder daardoor zakt ook de olietemperatuur. Standaard staat dit ingesteld op +/- 105 graden en wij kunnen deze zetten op 95 graden. De voordelen hiervan zijn; minder hoge temperatuur in de motor en vooral in de cilinderkop, de olie zal minder snel gaan verdikken/aankoeken of zelfs verbranden met alle gevolgen van dien, de zuigers zullen langer meegaan om dat “klemmen” minder snel zal optreden, en de oliekoeling van de zuigers wordt gunstiger.

 


Mocht u geen antwoord hebben gevonden op uw vragen, neem dan gerust met ons contact op via het contactformulier. Vermeld in alle gevallen de nummerplaat van uw MINI!