Project MINI GP3

MINIspeed heeft een grote impact gehad op de tuning van de MINI GP3, de snelste en meest potente MINI ooit ontwikkeld door het merk uit Oxford, Groot-Brittannië. In samenwerking met het Duitse MANHART Performance werden een aantal unieke versies van de 3de gen GP ontwikkeld, allemaal uniek qua uitvoering en design. Deze MINI’s stonden als basis voor ons eigen project waarbij we een aantal punten van de GP3 serieus hebben aangepakt.

‘Out of the box’ biedt de MINI sportieve flair en overweldigende wendbaarheid, wat een uitstekende basis was voor de specialisten van Beek Auto Racing om de nodige stappen te zetten om een ​​pakket en een reeks upgrades te produceren die de gebreken van het standaardpakket aanpakken. De upgrades bieden eigenaren de keuze om te kiezen voor meer individuele upgrades geïnstalleerd in onze werkplaats en/of te koop via onze webshop.

Om de mogelijkheden te demonstreren, wilden we het voertuig verbeteren op drie belangrijke ingrediënten; prestaties, handling en geluid. Drie onderwerpen waar de standaard GP3 niet zijn volledige potentieel realiseert!

> Onderstel

De belangrijkste verandering is te vinden in de afdeling handling. De John Cooper Works GP heeft een custom suspension kit gekregen van de Nederlandse specialisten van AST Suspension. Ze monteerden hun 5100-kit, veranderden de veer- en veerpootkarakteristieken, waardoor klanten de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor een zachter en meer dagelijks weggedrag, of om vast te houden aan de track-specificatie hardheid van het standaardsysteem en die ook verder te verbeteren. De zachtere set-up die op de blauwe auto werd gemonteerd, biedt een meer “algemene prestatie”, die volgens de Nederlandse eigenaar van het in Tsjechië geregistreerde voertuig beter past bij het karakter van een GP-model.

Om de contactpunten met de weg te verbeteren, werden superieure Michelin Cup 2-banden gemonteerd in een grotere maat 235/40/R18. Deze banden bieden verbeterde grip en een betere combinatie tussen prestatie en geluidsniveau. De specialisten in onze werkplaats zorgden ervoor dat de ophanging werd ingesteld volgens de juiste standaard, waardoor meer dagelijks gebruik mogelijk is op normale wegen. De plek waar de meeste GP3’s het grootste deel van hun levensduur zullen leven.

Eventueel is een Tarox remkit voor zowel de vooras als de achteras beschikbaar voor degene die daarin interesse hebben. Voor de achteras zijn alleen verbeterde remblokken en grotere remschijven beschikbaar. U kunt ook kiezen voor de speciaal ontwikkelde remkoelingsoplossing die beschikbaar is voor de standaard remkit en de Tarox remoplossing.

> Motortuning

Naast het weggedrag werden de prestaties van de motor verbeterd. Het vermogen van de 2,0 liter B48-motor werd verhoogd tot 330 pk en 500 Nm koppel, wat een toename is van 24 pk en 50 Nm ten opzichte van standaard. Om de stijging van de motorprestaties te bevestigen, werd een Milltek cat-back-uitlaat gemonteerd. Hierdoor werd ook het geluid van de blauwe pocketrocket verbeterd. Op verzoek kunnen onze specialisten custom pops and bangs toevoegen aan uw uitlaatgeluid, waardoor de algehele ervaring wordt verbeterd.

Voor geïnteresseerden is er een volledig tuningpakket beschikbaar waarmee de prestaties van de MINI GP op 350+ pk en 530+ Nm komen te liggen. Hiervoor moet u een Airtec-intercooler en Milltek-downpipe (catless of met sportkatalysator) monteren in plaats van de standaardonderdelen. Vanuit Eventuri hebben we ook een carbon cold air intake verkrijgbaar voor de GP3. Deze nieuwe onderdelen zullen ervoor zorgen dat de gecommuniceerde prestatieniveaus op elk moment worden gerealiseerd.

Project_MINIGP3_12

> Exterieur

Naast de technische wijzigingen zijn er zowel binnen als buiten grote veranderingen doorgevoerd. Allereerst kreeg het exterieur een compleet nieuwe look. De combinatie van wit en blauw verwijst naar één van de belangrijkste sportwagens uit onze autogeschiedenis, de Ford Escort RS Cosworth. Ontworpen om te kwalificeren als Groep A-auto voor het World Rally Championship, was deze van 1992 tot 1996 in zeer beperkt aantal verkrijgbaar als wegauto en had deze kenmerkende aerodynamische specificaties. Ontworpen doNot or Frank Stephenson, die ook het hoofd van het ontwerp was van de allereerste New MINI hatch, vond de Nederlandse eigenaar van de auto dat de keuze voor en het verhaal achter deze kleur de cirkel rond maakte.

De basiskleur is het Blue Gem vinyl van Teckwrap gecombineerd met Avery’s Gloss White waardoor deze unieke combinatie ontstaat. Het ontwerp van de strepen en verschillende lijnen over het koetswerk verwijst naar MINI-ontwerpen uit het verleden en de veelbesproken wielkastlijsten werden bedekt met matzwart vinyl om beter te passen in het nieuwe, meer gedurfde ontwerp van de MINI GP. Het productienummer van de auto is in reliëf gedrukt in het vinyl dat op de voorste bogen is aangebracht.

Bovendien werden de wielen glanzend wit geverfd met glanzend zwarte inzetstukken om het algehele ontwerp beter te laten passen bij het opvallende ontwerp van de achterdakspoiler en wielbogen. De algehele kleurupgrade werd uitgevoerd door Fleek Wraps Customizing in Nederland. De wielen zijn gespoten door onze partner; Autototaalservice Oudshoorn en Ruygt.

> Interieur

De laatste upgrades zijn te vinden in het interieur, waar zowel de bestuurders- als de passagierszijde specifieke wijzigingen hebben ondergaan. Aan de bestuurderskant kreeg het stuur een nieuwe bekleding van leer en alcantara, wat een sportievere grip en gevoel geeft. De carbon-onderdelen op het stuur en achter het dashboard van de bestuurder werden geleverd door het in de Amerikaanse bedrijf CarbonMINI en bieden een uniek tintje aan de bestuurderszone. Aan de passagierszijde is de laatste upgrade het passagiersdisplay dat aanvullende informatie biedt aan zowel de bestuurder als de passagier over motortemperaturen, motortoerental en meer. Een leuke touch om de algehele upgrades op deze MINI GP3 af te ronden.

Project_MINIGP3_3

> Fotogalerij

De bedoeling van dit project was om de gebreken van de auto weg te nemen en tegelijkertijd de glans te verbeteren, zowel aan de technische als aan de designkant. Het nieuwe ontwerp past bij het gedurfde ontwerp van de wielbogen en de dakspoiler waardoor het totaalpakket een meer coherente ontwerpstijl krijgt.

Via onze fotogalerij krijgt u een nog beter beeld van ons MINI GP3 project. Kijk gerust even door alle foto’s heen en mocht u specifieke vragen hebben dan horen we dat natuurlijk graag. Neem op dat moment contact met ons op.